FORENINGEN » Sex og samliv » Sex og samleje

Sex

Sex er et begreb, der omfatter en bred vifte af aktiviteter, såsom strategier for at finde eller tiltrække en partner (flirt, dans, sexet påklædning og parringsadfærd), fysisk eller følelsesmæssig intimitet og seksuel kontakt. Husk derfor at sex er meget mere end bare samleje. Det kan også være at kysse og kæle med hinanden, røre ved hinanden, tage et bad sammen eller bare ligge sammen.

Nedenfor vil vi gennemgå muligheder omkring forspil og traditionelt samleje, hvor manden fører sin penis ind i kvindens skede.

Samleje

Brug glidecreme til at smøre med for at undgå tør hud. Disse kan købes på apoteket, hos Lust, Props & Pearls og mange andre steder. Undgå vandbaserede glidecremer. Vi kan anbefale Lubrasilk, som er silikone basseret og fri for både parfume og parabener. Lubrasilk lægger sig som en beskyttende film over den sarte slimhinde. Den er meget langtidsvirkende, så du risikerer ikke, at den tørrer ud, "når I er halvvejs". Den er farveløs, smagsfri, lugtfri og helt uden konserveringsmidler.

Hvis kvinden er stresset og/eller ikke er klar, kan hendes skede mangle fugt nok til, at penis kan komme ind eller bevæge sig frem og tilbage i skeden. Stress eller angst for smerte kan også få musklerne omkring skeden og bækkenbunden til at spænde sig ufrivilligt sammen, hvilket kan gøre indtrængningen vanskelig og samleje smertefuldt.

Nogle kvinder kan være særligt angrebet omkring klitoris, og derfor er det vigtigt at kunne snakke med sin partner om, hvad der kan lade sig gøre og ikke lade sig gøre. Fortæl din partner, hvis denne ikke skal røre dig ved klitoris. Det kan sagtens være muligt at opnå orgasme alligevel.

Forsøg med forskellige stillinger. Nogle oplever, at visse stillinger er mindre smertefulde end andre afhængigt af, hvor deres gener sidder. Her kan det være nyttigt at finde andre stillinger, hvor trykket fra mandens penis lægges et andet sted end det mest ømfindtlige. Man kan også forsøge med blødgørende eller bedøvende salver. 

Når samleje ikke lader sig gøre

Det kan være, at du vil prøve at gennemføre et samleje, og i selve akten finder ud af, at det alligevel ikke lader sig gøre pga. smerter eller gener. Her er det naturligvis vigtigt at stoppe. Aftal eventuelt på forhånd, at du ikke skuffer, hvis du må stoppe midt i akten.

I kan vælge at fortsætte med oralsex eller analsex i stedet for, hvis dette kan lade sig gøre for jer, eller blot ligge sammen og kæle, nusse og kysse hinanden. 

Hvis det mislykkes, så husk at det ikke behøver at betyde, at det aldrig vil kunne lade sig gøre at have samleje. Det er bare ikke muligt lige nu. Brug humor, hvis situationen egner sig til det. Nyd, at det var rart at være sammen. Situationen kan ændre sig, og måske er det bedre næste gang, I prøver.

Er du ked af at måtte stoppe eller sige fra, så fortæl din partner, hvordan du har det. Det er helt forståeligt, at du ikke kan gennemføre et samleje, hvis det er ubehageligt eller gør ondt på dig. Din partner har også brug for at få at vide, at det er pga. ubehag og smerter, så denne ved, at der ikke er noget galt med ham/hende.

Vær også lydhør over for din partners frustrationer, og husk at frustrationerne ikke er pga. dig som person. 

Hos nogle forsvinder sexlysten helt, hvis de har oplevet ikke at kunne gennemføre et samleje. Her er det vigtigt at huske på, at hvis man går i gang med at kæle, nusse og kysse, kan den seksuelle lyst komme undervejs. Lichen Sclerosus kan virke som en biologisk barriere for at have sex i form af et samleje, og her er det så vigtigt at gå videre med de ting, der kan lade sig gøre, da sex er mere end ”bare” samlejet.

Efter samleje

Det er altid godt at tisse efter et samleje, da dette kan forebygge blærebetændelse.

Skyl huden med rent vand efter samlejet (koldt vand kan være behageligt).

Nogle oplever irritation, svien eller kløe umiddelbart efter et samleje. Her er det vigtigt at forebygge attaks ved at smøre med en god creme eller salve bagefter (se vores tips om salver og cremer).

Du kan hurtigt fornemme, om din hud har brug for fred og ro et par dage, før du kan have samleje igen. Her er det ligeledes vigtigt at smøre med en god creme eller salve, så du kan forebygge attaks.