Foreningen » Lichen Sclerosus » Tips om salver og cremer

Tips om salver og cremer

Patienter med Lichen Sclerosus bruger ofte fede salver og cremer som supplement til den lægeordinerede behandling for at forhindre udtørring af deres hud. Hvis huden er dehydreret og tør, oplever patienter med LS ofte kløe i det område, hvor deres LS er aktivt.

Huden kan føles irriteret, tør og ru med en prikkende og sviende fornemmelse. Hvis man giver efter for kløen og kløer sig, kan kløen forværres, og der kan komme rifter og sår som udbrud af LS.

Kløe er især irriterende om natten, fordi det kan give søvnforstyrrelser og uønskede rifter og sår.

Det anbefales derfor at smøre med fede cremer og salver dagligt for at undgå, at huden tørrer ud, særligt i de perioder, hvor du holder pause med den lægeordinerede behandling (typisk Dermovat) for at forebygge nye udbrud, men også gerne som supplement til den lægeordinerede behandling for at hjælpe huden til hurtigere at komme sig efter et udbrud.

Generelt om salver og cremer

Når huden er tør, er det fordi den naturlige fedtbarriere i huden er beskadiget eller i ubalance. Dette kan afhjælpes ved at danne en barriere med fedtstof udefra. Denne barriere er mest effektiv, når den ikke indeholder vand, da vandet kan øge fordampningen fra huden, hvilket giver mere tør hud.

Brug en fed salve eller creme til tør eller atopisk hud dagligt, så huden tilføres fugt og bevarer sin elasticitet. Dette hjælper dig til at holde huden smidig og forebygger kløe.

En fedtet salve er som regel bedre end en creme, da en creme typisk indeholder vand, som kan have en udtørrende virkning. Bemærk også, at cremer pga. vandindholdet skal konserveres for at kunne holde sig i modsætning til salver. Nogle af disse konserveringsmidler kan hos nogle patienter medføre hudirritation og kløe.

Smør oftere, når du er hårdt ramt af kløe, da det samtidig kan virke kølende og reducere kløen.

Sørg for at have salven eller cremen placeret på et bekvemt sted i dit hus, så du husker at smøre dagligt. Medbring også gerne en i din håndtaske.

Lægeordinerede produkter

Dermovat fra GlaxoSmithKline Pharma – er et meget stærktvirkende hudmiddel med binyrebarkhormon, som virker hæmmende på de vævsreaktioner (inflammationer), som ses i huden ved LS. De fleste LS patienter bliver behandlet med dette middel. Er receptpligtig. Det er vigtigt, at lægerne nøjes med at udskrive salven i tuber á 25 g, så man har kontrol over, hvor meget der bruges. De første 3 måneder er det sikkert at bruge 30 g, og derefter max. 30 g om året. Tal derfor med din læge, hvis du føler behov for at bruge mere.

Locoid fra Astellas Pharma – er et middelstærkt virkende hudmiddel med binyrebarkhormon. Virker ved at hæmme de vævsreaktioner (inflammationer), som ses i huden ved LS. Er receptpligtig.

Protopic fra Astellas Pharma – indeholder tacrolimus og anvendes typisk, når anden behandling ikke har været effektiv, eller huden er så tynd, at Dermovat ikke kan anvendes. Virker ved at undertrykke kroppens immunforsvar og dæmpe vævsreaktionen (inflammationen), som ses i huden ved LS. Bør ikke anvendes, hvis du har fået konstateret celleforandringer i vulva. Er receptpligtig.

Salver

Mildison Lipid fra Astellas Pharma – et svagtvirkende hudmiddel med binyrebarkhormon – virker immunundertrykkende. Købes i håndkøb på apoteket.

Vulva Lip Balm - er en blanding af sheasmør og hampolie, 100 % økologisk og uden tilsætningsstoffer. Virker beroligende og lindrende. Kan købes hos Props & Pearls.

Cremer

Aderma Exomega Creme til Atopic Skin – er en helende, plejende og beskyttende creme. Kan købes på Apoteket.

Danatekt Intim Barrierecreme – giver optimal beskyttelse mod udtørring ved at lægge en beskyttende og vandafvisende barriere på huden (stødpude) samtidig med, at cremen virker fugtgivende og hudplejende. Cremen genopretter hudens naturlige beskyttende funktion. Et lille trick er at smøre med denne creme på sår før vandladning for at undgå svie, når du skal tisse.

Dr. Warming Critical Care eller Dr. Warming Basiscreme fra Nordic Trading ApS - fedtcreme med fedtindhold på 85% til pleje af vulva og forebyggelse af tørhed. Indeholder mineralsk olie, hvidt bivoks, en naturlig blødgører og vand. Indholdet er det samme, uanset om du vælger Critical Care eller Basiscremen, men der er stor prisforskel. 

Helo Creme fra Faaborg - har et højt fedtindhold og indeholder ikke parabener, farvestoffer eller parfume.

Gel

Multi-Gyn Actigel fra Farmisan ApS – modvirker ubehagelig lugt, kløe og irritation. Er velegnet til grundig intimhygiejne og effektiv behandling af vaginale plager og ubehag, da den genopretter din naturlige balance.

Stikpiller

Vagitorier (stikpiller til indføring i skeden) er gode til at holde skedens bakterieflora intakt og give fugtighed til slimhinden. Vælg gerne vagitorier med hyaluronsyre.

Repadina Plus fra Azanta – er en hormonfri og parabenefri vagitorie, der både lindrer og medvirker til genopbygningen af vaginalslimhinden.

Replens Vaginalgel er en hormonfri langtidsvirkende vaginal fugtighedsgel pakket i engangsapplikatorer, der let føres op i skeden. Virker op til 3 dage og giver omgående lindring af tørhed, kløe, irritation og ubehag. Kan købes hos Props & Pearls.

Olier

Ceridal Hudolie – giver en smidig og elastisk hud. Købes i apoteket i praktisk sprayflaske med 100 ml eller refill 500 ml.

Yeast Infection No More – virker lindrende på vaginal kløe, svie og ubehag. Kan købes på www.forcesofnature.eu.

Smertestillende

Xylocain Gel fra AstraZeneca – virker lokalbedøvende. Kan købes i håndkøb på apoteket.

Husk

  • Gå til kontrol min. 1 gang årligt.
  • Kontakt din behandler ved vedvarende kløe, eller hvis du får rifter eller sår, som ikke vil hele trods behandling.