FORENINGEN » Balanitis X Obliterans » Behandling

Hvordan behandler man Balanitis Xerotica Obliterans?

Behandlingen af BXO er rettet mod

  • at lindre symptomerne
  • at hindre dannelse af arvæv
  • at forebygge forandringer i cellerne, som måske kan udvikle sig til kræft
  • at helbrede tilstanden ved kirurgisk omskæring

Kortisonsalve

Hos langt de fleste patienter behandles med kortisonsalver, f.eks. Klobetasol. Disse er receptpligtige. Man starter oftest med at smøre 2 gange dagligt i et tyndt lag på det angrebne område i 1-2 måneder og derefter nedtrappes behandlingen til 1 gang dagligt, og senere 1 gang ugentligt i yderligere en måned. Nedtrapningen er vigtig, da det kan forværre symptomerne, hvis behandlingen afbrydes pludseligt. Herefter kan salven anvendes ved behov, når der optræder symptomer. Anvendelse bør reduceres mest muligt, da en overdosering kan gøre huden meget tynd. Det er vigtigt at følge lægens anvisning. 

Sideløbende med den medicinske behandling er det vigtigt selv at hjælpe med at beskytte området. Her er lidt gode råd:

  • Undgå overdreven udtørring af huden efter vask eller bad.
  • Anvend fugtighedscreme uden parfume.
  • Undgå vaskemidler med parfume og andre allergener.
  • Brug bomuldstøj og undgå stramtsiddende tøj.
  • Undgå at klø dig  (hvis du klør dig, kan du rive hul på den i forvejen tynde hud og udvikle infektioner, fordi den tynde og beskadigede hud er mere modtagelig for infektioner og svamp)
  • Undgå at dyrke sex i en periode, hvis det forværrer kløen og pletterne.

Easy Laserterapi

Har man rifter eller sår, der har svært ved at hele, kan man forsøge med Easy Laserterapi. Behandlingen har været anvendt i USA og Sverige siden 1970'erne og er så småt ved at blive udbredt herhjemme også.

Laser er en speciel form for forstærket lys, der er ensrettet, velordnet og koncentreret. Laserlyset trænger dybt ind i vævet, øger blodcirkulationen og stimulerer derved den enkelte celle til at sætte gang i den naturlige reparationsmekanisme, så sår og rifter heler hurtigere. Det helbreder altså ikke men symtombehandler.

Selve laserbehandlingen er smertefri og kan i nogle tilfælde opleves som en svagt prikkende fornemmelse eller varme. Man behandler typisk med 10-20 minutter 1 gang om ugen over en periode på 6-8 uger. Der er ingen bivirkninger, dog kan nogle patienter opleve en forøget irritation, uro og murren i det behandlede område, som aftager i løbet af 12-24 timer. For gravide, epileptikere samt hjerte- og cancerpatienter er der visse områder, der ikke bør behandles. Spørg derfor din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge behandlingsformen.

Efter operation af kvinder med LS, har man også forsøgt sig med Easy Laser for at fremskynde ophelingen og med gode resultater.

Easy Laser kan fås hos Aage Winther, der har konsultation i Hørsholm (se under alternative behandlere). Vulvaklinikken i Holbæk tilbyder også denne behandlingsform på forsøgsbasis.

Operation

Kirurgisk omskæring, hvor forhuden fjernes, kan være gunstig og fjerner eventuel snæver forhud.

Prognose

Hos nogle mænd kan tilstanden være kronisk og tilbagevendende. Sygdommen kan kompliceres med smertefulde erektioner, vanskeligheder med vandladningen og snæver forhud. I sjældne tilfælde (2-3 %) kan der opstå kræft i penis.

Det er således vigtigt at kontakte sin læge, hvis man ikke synes, behandlingen virker, hvis der kommer vedvarende kløe, sår og rifter, der ikke vil hele, eller knuder i området. Egenkontrol er altså en væsentlig del af behandlingen.