FORENINGEN » Lichen Sclerosus » Tips om kost

Kostens betydning i forhold til autoimmune sygdomme

Udgangspunktet er, at der ikke er evidens for sammenhæng mellem kost og LS/BXO eller LP. De følgende kostråd skal derfor læses med udgangspunkt i at gøre noget godt for sig selv, når man lider af en autoimmun sygdom.

Generelle kostråd

De 10 kostråd dækker vores ernæringsbehov ved sund tilstand, og når du lider af en kronisk sygdom som LS/BXO eller LP, er det naturligvis ekstra vigtigt at have styr på de grundlæggende anbefalinger. Du kan finde meget mere om de 10 kostråd på nettet, hvorfor vi blot gengiver dem her i deres overordnede form:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Spis mindre mættet fedt
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drik vand

De 10 kostråd er fulgt op med de 4 KRAM-faktorer for en sundere livsstil: Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Har man styr på disse faktorer, kan man forebygge en række livsstilssygdomme som diabetes, hjertesygdomme og cancer. Der findes en udmærket bog af Bente Klarlund Pedersen, som hedder "Sandheden om sundhed - Få styr på dit KRAM", der netop behandler disse 4 faktorer og giver anbefalinger og inspiration til at få en sundere livsstil.

Mælkesyrebakterier

Et sundt immunforsvar starter i tarmene. Probiotika og prebiotika er gode for tarmene, hvorimod sukker, medicin, alkohol og rygning kan skade slimhinden i tarmene og dermed dit immunforsvar. Probiotika er f.eks. i yoghurt og mælkesyrebakterier og prebiotika er kostfibre. Som tilskud kan anbefales Bio-Kult med hele 14 forskellige bakteriestammer, eller NDS Probiotic Classic 9. 

Der forskes p.t. i sammenhængen mellem mælkesyrebakterier og en lang række sygdomme.

Kostråd i forhold til autoimmune sygdomme

Det er set, at alkohol kan få inflammatoriske sygdomme til at blusse op. De fede fisk er gode ved hudsygdomme.

  • Protein øger sårhelingsprocessen, da det er en byggesten for vores hudceller. Findes i kød, fisk, mælkeprodukter, linser, bønner, kikærter mv. Husk at drikke mere vand ved øget proteinindtag.
  • A-vitamin modvirker tørhed i huden, øger modstandsdygtigheden mod infektioner og er en vigtig byggesten til vedligeholdelse af slimhindens funktion. Fås fra æg, fede mejeriprodukter, gulerødder, spinat, grønkål, abrikos og meloner. Husk at tørret frugt typisk indeholder 6 gange så meget sukker som den oprindelige kilde, så frisk frugt er bedst. Man har typisk ikke A-vitamin mangel men dårlig optagelse af A-vitamin i tyndtarmen. Derfor bør tyndtarmens funktionsdygtighed sikres.
  • C-vitamin danner kollagen i bindevævet og er godt til sårheling. Fås fra frugter, grøntsager og havtorn (Membrasin består af havtorn og essentielle fedtsyrer og kan derfor være relevant at tage).
  • Folinsyre/B-vitamin er godt for nydannelse af celler og fås fra grøntsager (rå og let dampede), brød og frugt.
  • Jern nedsætter infektionsrisikoen og fås fra korn, kød og æg (linser, bønner, morgenmadsprodukter og rugbrød).
  • Zink har en positiv effekt på sårheling og fås fra kød, havdyr, æg og fuldkorn.
  • D-vitamin påvirker det inflammatoriske og immunologiske system. For lavt D-vitamin niveau viser sammenhæng mellem autoimmune sygdomme og giver højere risiko for kræft. Tag ikke for meget, da det øger risikoen for kræft. Spis gerne fed fisk (f.eks. laks og ål) eller fiskeolier. Fed fisk indeholder også umættede fedtsyrer og virker antiinflammatorisk. 
  • Omega-3 fiskeolier virker antiinflammatoriske og viser typisk en effekt efter 10-14 uger. Behovet er pr. uge: 100 g laks, 2 makrelmadder og 2 sildemadder eller 25 gram laks/ål. Man kan også tage fiskeoliekapsler (de kan dog indeholde meget fedt). Gode produkter i kapsler er f.eks. Omega3 fra Pure Pharma eller Omega 3 fra Nordic Naturals.  

Gode diæter i forhold til autoimmune sygdomme

Antioxidantrig kost

En række forskningsprojekter viser gode resultater af antioxidantrig kost, som forsvar mod oxidativt stress i kroppen. I et britisk studie fra 2004 undersøgte man vævsprøver fra 16 LS patienter, holdt op imod en kontrolgruppe af 16 personer uden LS. Vævsprøverne fra LS patienterne viste oxidativt stress i form af:

  • Det oxidative forsvar var forstyrret
  • Øget oxidation af fedtstoffer
  • Øget andel af inflammatoriske celler
  • Oxidative skader på proteinerne, bl.a. kollagen og elastin i de inflammatoriske områder

Med andre ord indikerer dette studie, at oxidation kan bidrage til autoimmunitet. Mængden af skadede proteiner i de betændte, perlemorsfarvede hudområder kan være en årsag til udvklingen af ar og hudfølsomhed, og anvendelsen af antioxidanter kan derfor være en ny og brugbar behandling i forhold til LS. 

Antioxidanter er vores forsvarsmolekyler. De bekæmper frie radikaler og forhindrer beskadigelse af vores celler, proteiner m.v. Fødevarer med højt indhold af antioxidanter findes i planteriget, mens indholdet i kød, fisk og andre produkter fra dyreriget er lavt.

Krydderier, krydderurter og bær er særligt rige på antioxidanter, og derudover er frugt, nødder, chokolade og grøntsagers indhold også højt. Jo flere farver, jo flere forskellige antioxidanter.  

Anti-inflammatorisk kost

Inflammation i kroppen er forbundet med en lang række sygdomme, bl.a. hjertesygdom, diabetes, autoimmune sygdomme, kræft og derfor muligvis også LS. 

En anti-inflammatorisk kost sammensættes sådan:

  • Naturlige, næringsrige råvarer
  • Rig på frugt og grønt
  • Masser af kostfibre (findes kun i planter)
  • Omega-3, der virker anti-inflammatoriske (fed fisk eller tilskud) - men begræns Omega-6, der virker pro-inflammatoriske
  • Lav på sukker og raffinerede kulhydrater (få de gode kulhydrater fra fuldkornsprodukter og grøntsager)
  • Evt. tilskud med probiotika/mælkesyrebakterier
  • Evt. udelukkelse af gluten og/eller mælk ved mistanke om intolerans (udeluk 1 måned, har det ingen effekt, kan de roligt inkluderes i kosten igen)

 

Kilde: Klinisk diætist Maria Felding (www.diaetist-felding.dk), Dr. Geiske De Ruig, Dr. Barbara Eberz, Pernille Lund "Immunforsvarets nye ABC" 2012, Bente Klarlund Pedersen "Sandheden om sundhed" 2010, Fødevarestyrelsen (www.altomkost.dk).